top of page

Lezing: Professor Mattias De Smet

unnamed.jpg

Het hoeft niet meer gezegd: onze maatschappij gaat door een ongeziene crisis. Een crisis waarvan we de politieke, economische, sociale en psychologische gevolgen nog niet kunnen inschatten. Mattias brengt op een heldere manier hier inzicht in!

Lezing van professor Mattias Desmet over zijn nieuwste boek "De Psychologie van het Totalitarisme" met mogelijkheid tot ter plaatse aankoop en signeren van het boek (30 euro). 

 

Dit is waar het boek over gaat:

 

Het recht op privacy kalft af, (zelf)censuur neemt in sneltempo toe, de gezondheid van het individu wordt meer en meer een staatszaak, het aantal intrusieve acties door veiligheidsdiensten stijgt exponentieel – de laatste decennia vergroot de greep van de overheid op het privéleven van het individu hand over hand.

 

Het door Hannah Arendt opgeroepen dystopische toekomstbeeld dat na de val van het nazisme en het stalinisme er een nieuw soort totalitarisme zou oprijzen, geleid door saaie bureaucraten en technocraten, tekent zich merkwaardig realistisch af aan de maatschappelijke horizon.Totalitarisme is geen historische toevalligheid. Het is het logische gevolg van een waanachtig geloof in de almacht van het menselijke verstand; het is het symptoom bij uitstek van de Verlichtingstraditie.

 

Dit boek presenteert een glasheldere psychologische analyse van de historische opkomst van totalitarisme en het ermee verbonden fenomeen van massavorming. Het presenteert daarbij een bijwijlen genadeloze maatschappijkritische analyse van fenomenen als de woke cultuur, de Black Lives Matter-beweging en de angstcultuur die tot een hoogtepunt kwam tijdens de coronacrisis.

 

Mattias Desmet is professor klinische psychologie aan de Universiteit Gent. Hij heeft een psychoanalytische praktijk en is auteur van boeken als The pursuit of objectivity in psychology en Lacan’s logic of subjectivity.

 

Locatie: Great White Whale Center, Jozef Reusenslei 182, Borsbeek

Wanneer: zaterdag 30 april 2022

Tijdstip: deuren gaan open om 9u00. Lezing start om 9u30.

Nadien is er mogelijkheid tot napraten met koffie, thee en koekjes tot 13.00u

Gelieve Pantoffels of warme sokken mee te brengen, schoenen zijn niet toegelaten in de zaal

 

Bijdrage in de kosten 15€ te betalen ter plaatse aan de inkom.

Ik schrijf me in

P.s. Indien je niet kan komen na inschrijving, gelieve ons te verwittigen dan kunnen we jouw plaats terug vrijgeven.

bottom of page